Handbalvereniging BFC

Clubhistorie HV Caesar

Beek

logo-caesar

‘Ik kwam, ik zag, ik overwon’

Deze spreuk van de Romeinse keizer Caesar werd in Beek voor het eerst in 1904 gebruikt. Een groep Beekse studenten voetbalden toen een aantal jaren onder de naam Caesar. In 1920 werd officieel een voetbalclub gesticht en gekozen voor de naam R.K.S.V. Caesar. In de Tweede Wereldoorlog kwamen er twee nieuwe verenigingen met de naam Caesar bij. In 1941 werd de atletiek- en gymnastiekvereniging Caesar geboren en in 1944 de handbalvereniging Caesar.

Van korfbal naar handbal

In de oorlogsjaren zijn niet alleen in Beek, maar ook elders diverse nieuwe verenigingen ontstaan. Dat had natuurlijk zijn oorzaak, want de bezetter verbood sommige verenigingen. Zo werd in 1943 de Rooms Katholieke Meisjes Vereniging Beek verboden. De leden wilden zich niet bij dat verbod neerleggen en in de plaats van de R.K.M.V.B. werd gekozen voor de korfbalvereniging Caesar. Men speelde op het voetbalterrein ‘Het Kamp’. In Beek en omgeving waren echter weinig verenigingen die korfbal speelden en men besloot over te schakelen op handbal. In 1944 werd de handbalvereniging Caesar officieel opgericht. In die tijd was er nog een ‘hoofdbestuur’ van de drie Caesars. Dit bestuur besliste dat de dameshandbalvereniging wel lid werd van het ‘grote’ Caesar, maar geen stemrecht kreeg… over emancipatie gesproken. De bond stelde ook haar eisen: kousen tot aan de knieën en rokjes tot over die knieën; dames die trouwden moesten met handbal stoppen! Aanvankelijk werden alleen vriendschappelijke wedstrijden gespeeld. Begin jaren vijftig startte een competitie en de Beekse dames draaiden goed mee in de top. Er werden diverse kampioenschappen behaald en een aantal speelsters werd uitgenodigd voor het Limburgs en Zuid-Nederlands team. De trainingen vonden ‘s zomers plaats in ‘De Kamp’ en ‘s winters in de feestzaal van het Patronaat! Halverwege de zestiger jaren speelden de dames ‘s winters zaalhandbal en ‘s zomers buiten elf handbal. Spoedig werd volledig overgestapt naar zevenhandbal. De dames behaalden tal van successen en wisten op te klimmen tot landelijke 1e divisie.

Heren senioren

Handbal was in het begin vooral een sport die werd beoefend door meisjes en dames. In de loop van de jaren is daar echter verandering in gekomen. Zo speelden al in de Tweede Wereldoorlog een aantal heren van de atletiekvereniging Caesar handbal als aanvulling op het atletiekseizoen. Aangezien zij aan de atletieksport prioriteit gaven, namen zij niet altijd deel aan de competitie en ontstond er geen officiële heren handbalvereniging. Pas in 1966 nam de toenmalige damestrainer Pierre Wauben met een aantal echtgenoten van de handballende Caesardames het initiatief om recreatief te gaan handballen. De groep recreanten groeide snel en in 1967 kon men zich officieel laten inschrijven bij het NHV en werd in het seizoen 1967/68 deelgenomen aan de competitie. Succes bleef niet uit. In het eerste seizoen werd het team zowel op het veld als in de zaal kampioen. Gezien de sterkte van het team, besloot de handbalbond om de ploeg in een keer door te laten promoveren naar de hoogste klas in Limburg. Enkele leden van het eerste uur waren  hierna jaren erna nog steeds lid van Caesar: Lou Reubsaet, Hub Tijhuis, Paul Mennens en Hub Peters. Jarenlang speelden de heren mee in de top van de afdeling Limburg, tot in 1975 het kampioenschap behaald werd en de promotie volgde naar de landelijke tweede divisie. In 1982 klom het team nog een trapje hoger en promoveerde naar de eerste divisie. “Na zeven vette jaren, volgen zeven magere jaren.” zegt het spreekwoord. Dit is ook van toepassing op de herenafdeling van Caesar. Tussen 1975 en 1982 promoveerde men van de afdeling Limburg naar de eerste divisie, echter tussen 1982 en 1989 zakte de ploeg weer terug naar de afdeling Limburg. Vanaf 1989 is de herenafdeling weer op de weg terug naar de top van het Nederlands handbal. Uiteindelijk werd in 1996 de Eredivisie bereikt.

Ondertussen had hal-genoot Blauw-Wit in 1996 aangegeven om eventueel te willen fuseren met Caesar. Twee dorpsverenigingen op het hoogste niveau handbal is immers te krap. Alhoewel de leden van Blauw-Wit openstonden voor een fusie, besloot de ledenvergadering van Caesar om de fusie niet door te laten gaan. Het gevolg hiervan was dat het bestuur van Caesar opstapte. Desondanks vormde enkele leden al snel een nieuw bestuur, waardoor het herenteam haar intrede kon doen op het hoogte niveau in Nederland. Hierdoor ontmoetten de twee Beekse handbalclubs elkaar voor het eerst in de Eredivisie.

Ondanks de investeringen die Caesar verrichte in het herenteam bleek de noodzaak om te fuseren toch behoorlijk aanwezig te zijn. Terwijl de fusie vrijwel rond was degradeerde de keizerlijke ploeg in het seizoen 1997/1998 uit de eredivisie. In totaal heeft het herenteam van Caesar twee seizoenen zich eredivisionist mogen noemen.

Dames senioren

Ook de dames senioren van Caesar lieten regelmatig van zich horen. Tussen 1982 en 1985 wist de ploeg snel door te stoten van de provinciale klasse naar de eerste divisie. Een stapje hoger lukte echter niet en in 1990 degradeerde het team uit de eerste divisie. Enkele degradaties achter elkaar volgde voor het team. Ondertussen stoomde een talentvolle generatie zich al klaar, aangezien dit team vele nationale jeugdprijzen won. In 1995 promoveerde het eerste damesteam weer uit de derde divisie. Drie seizoenen later, terwijl de fusie met Blauw-Wit bijna rond was, wist de damesploeg ook kampioen te worden in de tweede divisie. Hiermee kon de nieuwe Beekse fusieclub meteen beginnen op het een na hoogste niveau dameshandbal in Nederland.

Caesarjeugd: Niet alleen handbal

De handbalvereniging Caesar was met haar 300 leden een van de grootste sportverenigingen in Beek en stond jaren vermeld bij de vijf grootste handbalverenigingen in Limburg. HV Caesar was vooral bekend om haar vooruitstrevend jeugdbeleid. Men bood de jeugd niet alleen een handbalopleiding, maar daarnaast werd er ruim aandacht geschonken aan nevenactiviteiten. Een speciaal daarvoor in het leven geroepen Jeugdcommissie organiseerde jaarlijks diverse activiteiten zoals jeugdkamp, speurtochten, familietoernooi, kerstwandeling, enz. Op sportief terrein behaalde de Caesarjeugd vele successen. Zowel op provinciaal als op landelijk niveau werden diverse kampioenschappen behaald.