Daphne Rekmans is MediSport gecertificeerd sportmasseur. Een sportmassage zorgt ervoor dat afvalstoffen die vermoeidheid, pijn of kramp veroorzaken, sneller worden afgevoerd. Het lichaam herstelt daardoor sneller. Verder wordt het gebruikt om spieren voor een sportprestatie te activeren.

Daarnaast verbetert het de doorbloeding van het spierweefsel, met een verhoging van de belastbaarheid tot gevolg. Zodoende kan een sportmassage ook preventief ter voorkoming van blessures werken. Ben je geïnteresseerd, neem dan contact met Daphne op via daphnerekmans@kpnmail.nl

Ben je BFC spelend lid, en draagt de massage bij aan klachtenverlichting voor een wedstrijd of training, dan is dit gratis. Voor een uitgebreidere massage kan iedereen contact met Daphne opnemen. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

 

Sportmassage is een massage die stevig en meer op de spieren gericht is met als doel de doorbloeding van de spieren te verbeteren en daardoor de afvalstoffen sneller uit het spierweefsel te voeren. Hierdoor verbetert de conditie en zullen blessures sneller herstellen. Niet alleen voor sporters om voor of na het sporten te ondergaan, maar voor iedereen die wel eens last heeft van bv een vastzittende nek en/of schouder of gewoon na een drukke werkdag.

 

Doel:

  1. Preparatief: voor het leveren van een prestatie moet het lichaam in de prestatiestand gebracht worden. Dit doe je dmv een warming-up. Een sportmassage kan een warming-up niet vervangen, maar er wel onderdeel van zijn. De spieren moeten onder meer op de juiste spierspanning worden gebracht en beter doorbloed worden. Deels kan dit mbv een sportmassage.
  2. Preventief: bewerkstelligen van een betere doorbloeding, een beter functioneren, een betere coördinatie, waardoor de kans op het ontstaan van blessures minder wordt.
  3. Curatief: het herstellen van de normale toestand na een zware inspanning. Het afvoeren van melkzuur, hierdoor wordt spierpijn voorkomen of sneller weggewerkt.

 

Tijdstip:

  • Pre-activiteitsmassage: massage voor de wedstrijd/training.

Dit is een massage om een goede doorbloeding te verkrijgen.(de spieren los te maken) De spieren worden geschikt gemaakt voor de te komen inspanning. Deze massage is geen vervanging van een warming-up, maar wel een onderdeel van een goede warming-up, waardoor de kans op blessures vermindert. Het accent ligt op stimulering.

  • Inter-activiteitsmassage: massage tijdens de wedstrijd of tussen 2 wedstrijden op dezelfde dag. Net na de inspanning is het een massage waarbij de normale toestand van het weefsel wordt hersteld en net voor een volgende inspanning om de doorbloeding weer op gang te helpen. Het accent ligt meer op ontspanning.
  • Post-activiteitsmassage: massage na een wedstrijd of training. Deze vorm heeft tot doel dehydratie, het herstellen van de weefsels. Melkzuur en afvalstoffen worden dmv de massage beter afgevoerd. Daarmee wordt het herstel bevorderd en evt spierpijn voorkomen, waardoor het lichaam weer beter en sneller voorbereid zal zijn op een volgende inspanning.

De werking is te vergelijken met een cooling-down. Het accent ligt meer op ontspanning.

  • Passiviteitsmassage: massage in een rust periode. Hierbij wordt de conditie op peil gehouden. Dit is een algehele lichaamsmassage dit in tegenstelling tot bovengenoemde massages. Het accent kan zowel stimulerend als ontspannend zijn.

Het belangrijkste effect van een herstelsportmassage is afname van de spierspanning. Hierdoor zal de doorbloeding van het lichaam toenemen en kunnen bouwstoffen worden aangevoerd. Vochtophoping agv spierschade zal beter worden afgevoerd.