Handbalvereniging BFC

Historie

Het onstaan van de fusieclub

Handbalvereniging BFC is in 1997 ontstaan door een fusie van Blauw Wit (Neerbeek) en Caesar (Beek). Organisatorisch, financieel en bestuurlijk werden de beide handbalverenigingen steeds vaker voor problemen gesteld die zelfstandig niet of nauwelijks opgelost konden worden. Caesar had eredivisiebehoud afgedwongen, waardoor in een kleine Beekse gemeenschap de concurrentie steeds groter zou worden. Daarnaast was het een wens van het gemeentebestuur te komen tot één handbalvereniging die op meer draagvlak binnen dat bestuur zou kunnen rekenen.

Dit alles bracht in 1997 beide besturen bij elkaar en snel werd een projectgroep geformeerd onder voorzitterschap van de wethouder sport en cultuur de heer Constant Henssen. Het werk van deze werkgroep had snel na enkele ledenvergaderingen bij beide verenigingen de oprichting van een nieuwe handbalvereniging tot gevolg. Op 1 juli 1998 zag handbalvereniging BFC ook formeel het licht.

De naam Beekse Fusie Club (BFC) komt voort uit een wedstrijd om te komen tot een nieuwe naam. Een nieuwe hoofdsponsor zorgde ervoor dat de kleuren geel-groen als clubkleuren van BFC werden geïntroduceerd.

Herenzijde

De beginjaren in de eredivisie (1998 – 2008)

Aan de herenzijde bleef BFC na de fusering vertegenwoordigd in de Eredivisie en werd het tweede team ondergebracht in de 1ᵉ divisie. Gedurende deze jaren op het allerhoogste niveau wist het herenteam niet om de prijzen te spelen, ondanks verschillende internationale aanvullingen. Streekderby’s tegen mede-eredivisionisten Sittardia, V&L en Bevo HC trokken volle zalen. Ondertussen werd de concurrentie tussen de clubs, gelegen op het smalste stukje Nederland, groter. Het plan om te gaan samenwerken in de regio Westelijke Mijnstreek werd daarom steeds noodzakelijker. In 2008 besloten de drie eredivisieclubs, Sittardia, V&L en BFC, op het gebied van topsport de handen inelkaar te slaan. Hieruit ontstond het samenwerkingsverband tussen V&L, Sittardia en BFC onder de naam Tophandbal Zuid-Limburg.

Tophandbal Zuid-Limburg (2008 – 2015)

In het seizoen 2008/2009 werd het eerste herenteam vanwege het samenwerkingsverband uit de competitie teruggetrokken. Vanaf dat moment speelden de heren onder de naam Limburg Lions in de Eredivisie en 1ᵉ divisie, met voornamelijk in Zuid-Limburg getrainde jongemannen van de verenigingen V&L, Sittardia en BFC. Sindsdien begon het eerste herenteam van BFC weer vanaf provinciale klasse. De jaren die hierop volgende promoveerde het team meermaals en kroop daarmee weer naar de Nederlandse top.

Een nieuwe visie (2015 – heden)

In het seizoen 2015/2016 werd het herenteam tweede in de 2ᵉ divisie en dwongen ze daarmee promotie naar de 1ᵉ divisie af. Deze promotie werd door het NHV vanwege het samenwerkingsverband met Lions niet toegestaan. Na rijp beraad had BFC besloten zich terug te trekken uit de samenwerking in Tophandbal Zuid-Limburg. Na een zeer succesvol seizoen 2016/2017, waarin de heren op de eerste plek in de competitie eindigden, speelde het herenteam van BFC in seizoen 2017/2018 weer in de Eredivisie.

Met ingang van het seizoen 2022/2023 werd aan de herenkant samenwerking gezocht met Sittardia en Tophandbal Zuid-Limburg. Dit in het kader van talentontwikkeling in de jeugd. Sindsdien spelen meerdere jeugdteams van BFC als combinatieteam met Sittardia.

Dameszijde

De beginjaren in de 1ᵉ divisie (1998 – 2004)

Na de fusering bleef men aan de dameszijde deelnemen aan de competitie in de 1ᵉ divisie. In het seizoen vóór de fusie promoveerde het eerste damesteam van Caesar immers naar deze competitie. De dames wisten gelijk bovenin mee te spelen in de 1ᵉ divisie, echter duurde het tot 2004 dat het team daadwerkelijk promotie naar de Eredivisie had afgedwongen.

Eredivisiehandbal in Beek (2004 – 2010)

In totaal kwam het damesteam zes seizoenen achtereenvolgend uit in de Eredivisie. In 2006 weet het team zelfs de bekerfinale te bereiken, maar verloor deze van Quintus. Desondanks plaatste het team wel voor de Cup Winners’ Cup, waardoor voor het eerst een Beeks dameshandbalteam aan een Europese bekertoernooi meedeed. De Europese wedstrijden tegen het Spaanse AKABA BeraBera werden echter verloren.

De jaren die hierna volgden kenden veel verloop bij dragende speelsters en resulteerde in een jaarlijkse strijd voor handhaving. In 2010 valt echter het doek. Nadat de promotie-/degradatiewedstrijden werden verloren van Bevo HC degradeert het team naar de 1ᵉ divisie.

Op en neer in de vaderlandse competitie (2010 – heden)

Na de degradatie uit de eredivisie volgde direct nog een tweetal degradatie. Hierdoor kwamen de dames uiteindelijk in de hoofdklasse terecht. In de hoofdklasse is BFC weer begonnen aan het bouwen van een jong team, bestaande uit eigen jeugdspelers aangevuld met speelsters uit de regio. Deze ommezwaai heeft ervoor gezorgd dat de dames in het seizoen 2014/2015 kampioen werden in de hoofdklasse en promotie afdwongen naar de 2ᵉ divisie. Nadat de dames in het seizoen 2016/2017 op doelsaldo tweede in de competitie, weet het team in het seizoen 2017/2018 wel kampioen van de 2ᵉ divisie te worden. Hierdoor kwam het team weer uit in de 1ᵉ divisie.

In het seizoen 2019/2020 weet het damesteam de derde plek in de reguliere competitie te behalen, waardoor net naast een promotie naar de Eredivisie greep. Het team mocht wel deelnemen aan nacompetitie. Echter werd deze competitie afgeblazen door de coronapandemie. BFC verzocht het NHV om het team toch te laten promoveren naar de Eredivisie, dit verzoek werd uiteindelijk ook ingewilligd. Drie seizoenen speelde het team in de eredivisie, waarbij handhaving het voornaamste doel was. In 2023 degradeert het team echter uit de Eredivisie, waardoor de dames zich weer eerste divisionist mogen noemen.

Breedtesport

Sinds de fusie is BFC één van de grootste handbalverenigingen van Nederland. Zowel op het gebied van topsport als breedtesport is BFC toonaangevend. In het bijzonder staat BFC bekend om haar succesvolle jeugdopleiding. Vele landskampioenschappen in de jeugd en jeugdspelers die later in het nationaal team spelen bevestigen dit beeld. Aan de wieg van deze succesvolle talentontwikkeling stond jeugdcoördinator Peter Verjans. In 2001 overleed hij onverwachts. Ter nagedachtenis organiseert BFC jaarlijks het Peter Verjans Toernooi voor de B-jeugd.

In 2013 werd daarnaast ook een team opgericht speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking. Enkele jaren na de oprichting van dit G-team kwam bij BFC ook een rolstoelhandbalteam. Daarmee kenmerkt BFC zich als een vereniging waar handbal voor iedereen en op elk niveau mogelijk is.