Handbalvereniging BFC

Historie

Handbalvereniging BFC is in 1997 ontstaan door een fusie van Blauw Wit (Neerbeek) en Caesar (Beek). Organisatorisch, financieel en bestuurlijk werden de beide handbalverenigingen steeds vaker voor problemen gesteld die zelfstandig niet of nauwelijks opgelost konden worden. Caesar had eredivisiebehoud afgedwongen, waardoor in een kleine Beekse gemeenschap de concurrentie steeds groter zou worden. Daarnaast was het een wens van het gemeentebestuur te komen tot één handbalvereniging die op meer draagvlak binnen dat bestuur zou kunnen rekenen.

Dit alles bracht in 1997 beide besturen bij elkaar en snel werd een projectgroep geformeerd onder voorzitterschap van de wethouder sport en cultuur de heer C. Henssen. Het werk van deze werkgroep had snel na enkele ledenvergaderingen bij beide verenigingen de oprichting van een nieuwe handbalvereniging tot gevolg.

Nieuwe naam en nieuwe clubkleuren
De naam Beeker Fusie Club (BFC) komt voort uit een wedstrijd om te komen tot een nieuwe naam. Een nieuwe hoofdsponsor, zorgde ervoor dat de kleuren geel-groen als clubkleuren van BFC geïntroduceerd werden.

Competitie
Aan de herenzijde bleef BFC vertegenwoordigd in de eredivisie en werd het 2e team ondergebracht in de 1e divisie. Later degradeerde dit team naar de huidige tweede divisie. In 2008-2009 zijn de heren 1 uit de competitie teruggetrokken vanwege het samenwerkingsverband tussen V&L, Sittardia en BFC in Tophandbal Zuid-Limburg. Vanaf dat moment spelen de heren onder de naam Limburg LIONS in de eredivisie en 1e divisie, met voornamelijk in Zuid-Limburg getrainde jongemannen van de verenigingen V&L, Sittardia en BFC.

In het seizoen 2015-2016 werden de heren tweede in de 2e divisie en dwongen ze promotie naar de eerste divisie af. Deze promotie werd door het NHV vanwege het samenwerkingsverband met Lions verboden. Na rijp beraad heeft HV BFC besloten zich terug te trekken uit de samenwerking in Tophandbal Zuid-Limburg. Na een zeer succesvol seizoen 2016-2017, waarin de heren op de 1e plek in de competitie eindigden, speelt het team Smezo BFC in seizoen 2017-2018 in de eredivisie.

Aan de dameszijde bleef men deelnemen aan de competitie in de 1e divisie, na een aantal jaren werd promotie naar de Eredivisie afgedwongen. Helaas heeft het damesteam in de jaren erna veel verloop gekend bij dragende speelsters waardoor diverse degradaties er voor zorgden dat de dames uiteindelijk in de hoofdklasse terecht kwamen. In de hoofdklasse is BFC weer begonnen aan het bouwen van een jong team, bestaande uit eigen jeugd spelers aangevuld met speelsters uit de regio. Deze ommezwaai heeft er voor gezorgd dat de dames in het seizoen 2014-2015 kampioen werden in de hoofdklasse en promotie afdwongen naar de tweede divisie. In het seizoen 2016-2017 werden de dames op doelsaldo tweede in de competitie, wat betekent dat ze het seizoen 2017-2018 in de tweede divisie uitkomen, met de ambitie om verder door te groeien.

[mollie-forms id="2276"]