Handbalvereniging BFC

Historie

Wat mis er volgens jou? Stuur het op naar jubileum@hvbfc.nl!

Handbalvereniging BFC is in 1997 ontstaan door een fusie van Blauw Wit (Neerbeek) en Caesar (Beek). Organisatorisch, financieel en bestuurlijk werden de beide handbalverenigingen steeds vaker voor problemen gesteld die zelfstandig niet of nauwelijks opgelost konden worden. Caesar had eredivisiebehoud afgedwongen, waardoor in een kleine Beekse gemeenschap de concurrentie steeds groter zou worden. Daarnaast was het een wens van het gemeentebestuur te komen tot één handbalvereniging die op meer draagvlak binnen dat bestuur zou kunnen rekenen.

Dit alles bracht in 1997 beide besturen bij elkaar en snel werd een projectgroep geformeerd onder voorzitterschap van de wethouder sport en cultuur de heer Constant Henssen. Het werk van deze werkgroep had snel na enkele ledenvergaderingen bij beide verenigingen de oprichting van een nieuwe handbalvereniging tot gevolg. Op 1 juli 1998 zag handbalvereniging BFC ook formeel het licht.

Nieuwe naam en nieuwe clubkleuren

De naam Beeker Fusie Club (BFC) komt voort uit een wedstrijd om te komen tot een nieuwe naam. Een nieuwe hoofdsponsor zorgde ervoor dat de kleuren geel-groen als clubkleuren van BFC geïntroduceerd werden.

Herenzijde

Aan de herenzijde bleef BFC na de fusering vertegenwoordigd in de Eredivisie en werd het 2e team ondergebracht in de 1e divisie. Gedurende de jaren op het allerhoogste niveau wist het herenteam niet om de prijzen te spelen, ondanks verschillende internationale aanvullingen. In het seizoen 2008/2009 zijn de heren 1 uit de competitie teruggetrokken vanwege het samenwerkingsverband tussen V&L, Sittardia en BFC onder de naam Tophandbal Zuid-Limburg. Vanaf dat moment speelden de heren onder de naam Limburg Lions in de Eredivisie en 1e divisie, met voornamelijk in Zuid-Limburg getrainde jongemannen van de verenigingen V&L, Sittardia en BFC.

In het seizoen 2015/2016 werden de heren tweede in de 2e divisie en dwongen ze promotie naar de 1e divisie af. Deze promotie werd door het NHV vanwege het samenwerkingsverband met Lions verboden. Na rijp beraad had BFC besloten zich terug te trekken uit de samenwerking in Tophandbal Zuid-Limburg. Na een zeer succesvol seizoen 2016/2017, waarin de heren op de eerste plek in de competitie eindigden, speelde het herenteam van BFC in seizoen 2017/2018 weer in de Eredivisie.

Dameszijde

Na de fusering bleef men aan de dameszijde deelnemen aan de competitie in de 1e divisie, echter werd na een aantal jaren promotie naar de Eredivisie afgedwongen. Helaas heeft het damesteam in de jaren erna veel verloop gekend bij dragende speelsters waardoor diverse degradaties er voor zorgden dat de dames uiteindelijk in de hoofdklasse terecht kwamen. In de hoofdklasse is BFC weer begonnen aan het bouwen van een jong team, bestaande uit eigen jeugdspelers aangevuld met speelsters uit de regio. Deze ommezwaai heeft er voor gezorgd dat de dames in het seizoen 2014/2015 kampioen werden in de hoofdklasse en promotie afdwongen naar de 2e divisie. Nadat de dames in het seizoen 2016/2017 op doelsaldo tweede in de competitie, weet het team in het seizoen 2017/2018 wel kampioen van de 2e divisie te worden. Hierdoor kwam het team weer uit in de 1e divisie.

In het seizoen 2019/2020 weet het damesteam de derde plek in de reguliere competitie te behalen, waardoor net naast een promotie naar de Eredivisie greep. Het team mocht wel deelnemen aan nacompetitie. Echter werd deze competitie afgeblazen door de coronapandemie. BFC verzocht het NHV om het team toch te laten promoveren naar de Eredivisie, dit verzoek werd uiteindelijk ook ingewilligd. Daardoor komen sinds het seizoen 2020/2021 zowel de dames- als herenploeg uit in de Eredivisie.

timeline_pre_loader

25 mei 2006

Dames spelen bekerfinale tegen Quintus

30 juni 2008

Limburg Lions opgericht; heren verdwijnen uit Eredivisie

29 mei 2010

Dames degraderen uit de Eredivisie

18 maart 2017

Heren promoveren naar de Eredivisie

Mei 2020

Dames promoveren naar de Eredivisie