We zijn een grote vereniging, misschien wel de grootste handbalvereniging van Limburg. Dat vraagt best wel wat in de aansturing, en dat begint met het formuleren en uitvoeren van beleid. Bij het woord ‘beleid’ krijg je misschien niet meteen heel veel energie. Toch vinden we het als bestuur belangrijk om je te informeren over het algemene beleid van BFC en in het bijzonder het daaruit voortvloeiende technische beleid. Zo hopen we op begrip bij keuzes die we maken en acties die we uitvoeren.
Algemeen beleid en technisch beleid
Uiteraard zijn binnen onze handbalvereniging het algemene (door de ALV bepaalde) beleid bepalend voor hoe de vereniging wordt gestuurd maar ook hoe dagdagelijks een vereniging kan en moet functioneren. Het technische beleid is een afgeleide van dit algemene beleid. Tijdens de meest recente Algemene Ledenvergadering is het technisch beleid voor onze vereniging tot en met seizoen 2020-2021 gepresenteerd en vastgesteld.
Doelstelling (technisch) beleid BFC
Een van de belangrijkste doelstellingen is dat BFC als zelfstandige, onafhankelijke en toonaangevende handbalvereniging binnen Limburg moet worden behouden, en dat binnen onze vereniging iedereen op zijn/haar niveau de handbalsport kan bedrijven.
Het technische beleid is erop gericht om de ontwikkeling van de volgende aspecten maximaal te ondersteunen:
- Technisch en tactisch inzicht en talent van de individuele speelster/speler
- Fysieke en mentale kwaliteiten
- Ambities en motivatie
- Kader (trainers, coaches en begeleiders)
- Medische begeleiding
- Relevante sociale componenten
Breedtesport
Breedtesport vormt binnen BFC het fundament voor de prestatiesport, prestatiesport op haar beurt is essentieel voor het voortbestaan van BFC in een veranderende omgeving waarin de ‘strijd’ om leden, financiën, kader en vrijwilligers steeds heviger wordt. We willen proberen met zoveel als mogelijk binnen BFC opgeleide spelers en speelster op een zo hoog mogelijk niveau bij de dames en de heren de handbalsport uit te oefenen. Dat betekent dus dat de doorstroom van leden vanuit de breedtesport naar prestatiesport-teams te allen tijde mogelijk moet zijn. Voorop staat dat het binnen onze vereniging voor iedereen mogelijk moet zijn om op zijn/haar niveau de handbalsport te bedrijven.
Prestatiesport
Uitgangspunt blijft dat de verbinding tussen de (breedtesport)vereniging BFC en de prestatiesportsectie van BFC maximaal wordt gewaarborgd. Bovendien mag het realiseren van doelen binnen de prestatiesport nooit (structureel) ten koste gaan van de breedtesport.
De prestatiesport teams spelen op zo hoog als mogelijk (en passend) niveau hun wedstrijden. Op sportief gebied streven we ernaar omblijvend voor zowel heren als dames te handballen op landelijk divisie-niveau (ere/eerste/tweede divisie niveau). Uiteraard gelden hierbij een aantal randvoorwaarden:
- Financieel: kunnen voldoende financiële middelen worden aangetrokken zonder dat dit de (breedtesport)vereniging BFC belast.
- Organisatorisch: kan er kwantitatief en kwalitatief voldoende gekwalificeerd kader en begeleiding worden aangetrokken.
- Draagvlak binnen en buiten de vereniging: is er plek voor een prestatiesport entiteit binnen BFC en de (Beekse) gemeenschap.
Organisatie
Het bestuurslid Technische Zaken/Prestatiesport (nu Rob Damoiseaux) is eindverantwoordelijk voor de definitie, uitvoering en bewaking van het technisch beleid binnen BFC. Hij wordt daarbij ondersteund door 4 aandachtsgebiedshouders:
- de aandachtsgebiedshouder Heren (nu Arno Dohmen)
- de aandachtsgebiedshouder Dames (nu Rob Damoiseaux)
- de aandachtsgebiedshouder Jeugd (nu Marcel Penners)
- de Aandachtsgebiedshouder Keepers (nu Berry Rekmans)
Er is hier geen sprake van een formele entiteit maar van een aantal mensen dat samenwerkt om het voor alle leden van BFC mogelijk te maken op zijn/haar niveau te handballen en waar met name de noodzakelijke ontwikkelingen op de domeinen ‘sportief’ en ‘organisatie’ samen zullen worden uitgewerkt en geëffectueerd.
Voorbeelden van activiteiten die in dit kader relevant zijn:
- Het aantrekken, behoud en ontwikkeling technisch kader.
- Het bepalen en continu toetsen van de teamindeling.
- Het aantrekken, behouden en ontwikkelen van individuele sporters.
- Het ondersteunen van individuele trainers op technisch en organisatorisch vlak.
- Het opzoeken en/of initiëren van passende samenwerkingsverbanden waarbij de zelfstandigheid en onafhankelijkheid van BFC als vereniging blijft geborgd.
Heb je vragen over de uitvoering van het technisch beleid, schroom dan niet om Arno, Rob of Marcel aan te spreken.